3. 5. 2024   |   svátek má Alexej
 

Sulc (huspenina)

Název Množství a jednotka
vepřové koleno 2 ks
vepřové nožičky 2 ks
vepřové kůže 500 g
velká cibule 1 ks
mrkev 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 8
Kuchyně: staročeská
Příprava: 40 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)



Postup
Kolínka a nožičky omyjeme a pečlivě odstraníme případné štětiny - buďto je opálíme zapalovačem, nebo oholíme holicím strojkem, případně maso spaříme vroucí vodou a oškrábneme škrabkou.
Maso vložíme do velkého, alespoň pětilitrového hrnce, přidáme očištěnou zeleninu (cibuli, 2 větší mrkve, 1 větší petržel a kousek celeru - asi 5x2 cm), 10 kuliček nového koření, 15 kuliček celého pepře, 2 bobkové listy, 3 stroužky česneku, osolíme (na toto množství dám 3 lžičky soli), zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořeno a dáme vařit. Přivedeme k varu a sbíráme vzniklou pěnu, aby vývar nebyl zakalený. Když se přestane pěna tvořit, zmírníme plamen, zakryjeme poklicí a vaříme doměkka. Necháme masu na změknutí dostatek času, maso musí být úplně měkoučké, tak, aby se rozpadalo a odpadává od kostí. Doba vaření je asi 2,5 až 3 hodiny.
Uvařené měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme do jiného hrnce a necháme vše vychladit.
Vychladlé maso obereme - a tady je postup variabilní podle toho, jak má kdo rád. Libové maso můžeme nakrájet na větší či menší kostičky, kůže a vazivo (slouží jako pojivo) nakrájet na pidikostičky, případně vše (nebo jen kůže a vazivo) pomlít na masovém strojku, někdo krájí vše na větší kousky. Já krájím libové maso na větší kostky, kůže s vazivem a měkké části na drobounké kostičky (nekrájím všechny kůže, jen cca 1/3 množství), využiju jen pěkné části, zbytek jde psům :-).
Zelenina - tady je to taky různé. Můžete si připravit čerstvou zeleninovou vložku - mrkev, petržel nakrájenou na kostičky a např. hrášek uvaříme ve slané vodě, a tuto zeleninovou vložku pak přidáme k obranému masu. Já mám ráda zeleninu nasáklou vývarem, takže nakrájím jen už uvařenou mrkev a petržel, které byly u masa, nic víc nepřidávám.
Všechno obrané maso s kůžičkami a vazivy spolu se zeleninou vrátíme do přecezeného vývaru a dáme opět na sporák. Přivedeme k varu, přidáme 2 lžíce octa, povaříme společně vše pár minut a odstavíme. Hotový sulc nalijeme do formy a necháme pořádně vychladit a ztuhnout - alespoň 12 hodin, nejlépe přes noc.

Pokud bychom si chtěli více "pohrát", vychladíme pořádně nejprve samotný vývar, odebereme z něj nahromaděný tuk, a teprve pak opět spolu s obraným masem a zeleninou rozehřejeme, přidáme ocet a vychladíme. Tento postup je ale o hodně zdlouhavější díky dlouhému chladnutí ( v zimě až tolik ne, za oknem je to rychleji).

Tip:
Na sulc používáme maso, které varem klihovatí - kolínka, nožičky (klihovatí nejvíce), hlavy a kůže. Ale jde to i jen z kolen.
Pokud chceme mít větší část rosolu, dáme vařit více kůží a nožiček, použijeme jen vývar a tolik masa, kolik požadujeme.
Uvedené suroviny vyjdou do větší chlebíčkové formy, celkové množství sulcu je cca pro 6-8 osob.






Další fotografie
 


RECEPTY

Čočková polévka s uzenáčem

Postup: Čočku zalijeme zeleninovým nebo hovězím vývarem, přidáme celé cibule, bobkový... zobrazit recept

RECEPTY

Masarykovo cukroví

Postup: Ořechy alespoň na hodinu namočíme do studené vody, pak je necháme pořádně v... zobrazit recept

RECEPTY

Smažené žampióny

Postup: Žampiony oloupeme, odkrojíme nožičky / ty můžeme použít do polévky/ a obalíme v... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí nudličky Stroganov

Postup: Začneme omáčkou - na másle a najemno pokrájené cibulce orestujeme oloupané, na... zobrazit recept

RECEPTY

Pistáciové rohlíčky

Postup: Nesolené loupané pistáciové oříšky rozmixujeme najemno. Na vál nasypeme hladkou... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Ristorante di Valle

Restaurace je součástí Resortu Farské lúky, který se nachází v centru malebné...